Cezhraničný projekt Mediavel prináša do múzeí kraja viacero noviniek

28.04.2012 Košice

Košice 28. apríla (TASR) - Rekonštrukcia múzeí, inovácia ich expozícií či mapovanie potenciálu a turistických atrakcií po trasách kultúrneho a priemyselného dedičstva, bolo hlavným cieľom cezhraničného projektu, ktorý spoločne zrealizoval Košický samosprávny kraj (KSK) a maďarská župa Borsód-Abaúj-Zemplén. S projektovými výstupmi sa môže zoznámiť verejnosť na území oboch partnerov počas tohtoročnej turistickej sezóny.

Celkové oprávnené výdavky projektu financovaného z prostriedkov Európskej únie dosiahli 394.840 eur, z toho suma vyčlenená pre KSK predstavuje hodnotu 217.520 eur.

Ako TASR informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková, medzi konkrétne výstupy projektu patrí napríklad vytvorenie desiatich takzvaných cezhraničných balíčkov, ktoré budú slúžiť na podporu turizmu. "Tri z nich vznikli v spolupráci s cestovnou kanceláriou tak, aby boli reálne funkčné a aby sa mohli ponúkať návštevníkom už v tejto sezóne. Podmienkou bolo, že súčasťou takéhoto balíčka je minimálne jedno múzeum participujúce na projekte," poznamenal Gabriel Viszlay z Odboru kultúry a cestovného ruchu KSK.

Novinky, ktoré pripravili pre turistov v rámci jednotlivých kultúrnych inštitúcií, majú rôznu podobu. Banícke múzeum v Rožňave disponuje okrem iného zrekonštruovanou banskou lokomotívou a dvoma vozňami, ktoré budú využívané pre vozenie turistov. V Múzeu Spiša v Markušovciach zrekonštruovali toalety a tamojší park získal cez Mediavel nové osvetlenie.

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove doplnilo svoje materiálne a technické zázemie o prenosné pódium, kostýmy, rekvizity, audiosúpravu, osvetľovacie zariadenie, ako i ďalšie vybavenie. Z prostriedkov cezhraničného projektu financovali zároveň rekonštrukciu michalovského Zemplínskeho múzea a kúpu rôznych nástrojov pre organizovanie stredovekého stolovania, tvorivých dielní s rôznou tematikou a ďalších podujatí v jeho priestoroch.

"Maďarskí partneri rozšírili svoje expozície o novú pivnicu na nádvorí Tokajského múzea v Tokaji, kde návštevníci nájdu aj repliku stola na triedenie cibéb či drevenú plastiku Bakcha s funkčným výčapom na víno. Inováciou a reinštaláciou prešla aj časť expozície," konkretizovala Bobriková s tým, že Maďarské technické a dopravné múzeum získalo prostredníctvom projektu Mediavel informačné kiosky, inovovalo expozície a webstránku o železnej ceste.
 

Vyberte región